3 redenen om te kiezen voor een custom wielset

Een nieuwe wielset, wordt gezien als de eerste upgrade voor een fiets. Maar waaraan moet jouw nieuwe wielset voldoen? Iedereen heeft andere voorkeuren of heeft wel in gedachten welke eigenschappen zo’n nieuwe wielset moet hebben. Naast persoonlijke voorkeuren heeft iedere fietser zijn eigen persoonlijke kenmerken of voorkeuren voor soorten wedstrijden of tochten. Daarnaast speelt ook het buiten trainen in slechte weersomstandigheden ook een rol.

In dit artikel vertellen we de 3 belangrijkste redenen om te kiezen voor een custom wielset en welke voordelen hieraan verbonden zijn.

Wat is een custom wielset?

Allereerst zullen we uitleggen wat een custom wielset is. Custom is Engelse voor ‘op maat’. Dit wil zeggen dat een custom wielset op maat gemaakt wordt op basis van jouw voorkeuren, wijzelf noemen het ookwel ‘gepersonaliseerde wielsets’. Naast jouw voorkeuren wordt er ook gekeken naar jouw persoonlijke kenmerken en gebruiken. Met deze informatie wordt vervolgens een advies over de benodigde samenstelling van de wielset opgesteld. Het advies geeft jou inzichten in de benodigde eigenschappen op basis van jouw persoonlijke kenmerken en gebruiken. Alleen op die manier kan er gegarandeerd een wielset gebouwd worden die bij jou past.

De 3 redenen om te kiezen voor een custom wielset

Nu duidelijk is wat zo’n custom wielset is, kunnen we overgaan tot de redenen om over te gaan op de aanschaf van zo’n wielset.

1. Mogelijkheid tot verkrijgbaarheid van wielsets met een betere prijs/kwaliteit verhouding.
2. Minder onderhoud (duurzaamheid) door de afstemming op persoonlijke kenmerken & gebruiken.
3. De mogelijkheid tot het creëren van een unieke wielset.

Hieronder lichten we deze redenen verder toe:

1. Hogere verkrijgbaarheid van wielsets met een betere prijs/kwaliteit verhouding.
Door te kiezen voor een custom wielset wordt het mogelijk om te kiezen uit een veel groter aanbod onderdelen. De ‘goedkopere’ standaard wielsets zijn in de meeste gevallen uitgevoerd met een lagere kwaliteit of zwaardere onderdelen. Het hogere segment wielsets (vaak carbon wielsets) wordt pas uitgevoerd met onderdelen van een betere kwaliteit. De belangrijkste onderdelen van een wielset zijn in feite de naven. De duurzaamheid van een wielset wordt dan ook bepaald door de kwaliteit hiervan. Het materiaal (aluminium of carbon) van de velg heeft maar een minimale invloed op de duurzaamheid, daarnaast is de kwaliteit hiervan niet afhankelijk van het merk.

Ben je bijvoorbeeld opzoek naar een kwalitatieve wielset om ook in de winter te trainen, want je hoge carbon wielset gebruik je alleen in goede weersomstandigheden (logisch!). In de winter krijgt een wielset veel meer te verdragen; regen, zand, modder, zout (gestrooid). Goedkopere wielsets hebben vaak naven met een slechtere afwerking en zijn daardoor veel gevoeliger voor zulke omstandigheden, hierdoor is vaker onderhoud (lees kosten) nodig.

Bij de zoektocht naar een duurzame en solide wielset is het mogelijk om bij een custom wielset te kiezen voor kwalitatief betere naven in combinatie met aluminium velgen. Deze kwaliteit naven zijn bij standaard wielset vaak pas verkrijgbaar in het duurdere segment. De kosten hiervan zijn wel iets hoger, maar hiermee wordt voorkomen dat er jaarlijks onderhoud uitgevoerd moet worden. Op de langere termijn betaald deze keuze zich uit, in de vorm van minder onderhoud en meer gereden kilometers met de desbetreffende wielset.

2. Minder onderhoud (duurzaamheid) door de afstemming op persoonlijke kenmerken & gebruiken.
De vorige reden gaf al aan dat de keuze van de naven een belangrijke invloed heeft op de duurzaamheid van een wielset. Bij het samenstellen van een custom wielset wordt er gekeken naar de persoonlijke kenmerken en het gebruik. Het rijders gewicht en de doeleinden zijn daarbij erg belangrijk. Op basis van deze informatie wordt er een advies opgesteld, waarmee gegarandeerd een duurzame wielset gebouwd kan worden.

Voor mountainbike wielsets spelen de doeleinden een grotere rol dan wielsets voor de racefiets. Bij de mountainbike gaat het dan vooral om de soorten ondergrond of disciplines die beoefend worden. Voor de racefiets is vooral de vraag of de wielset het gehele jaar gebruik wordt of dat de wielset alleen bedoeld is voor mooie omstandigheden of misschien wel het rijden van wedstrijden. Vervolgens wordt op basis van deze informatie gekeken naar de opbouw, wedstrijdrijders willen natuurlijk een wielset die zo licht mogelijk is. Terwijl anderen opzoek zijn naar een trainingsset, waarbij de kwaliteit de grootste prioriteit heeft.

Door te achterhalen wie de gebruiker is en wat hij wil en nodig heeft ontstaat de mogelijkheid tot het bouwen van een duurzame wielset. Doordat een custom wielset gebouwd is op basis van de juiste eigenschappen en onderdelen kan er gegarandeerd worden dat er minder onderhoud nodig is. Mocht er toch iets mis zijn dan kun je tot twee jaar na aankoop aanspraak maken op onze garantietermijn.

3. De mogelijkheid tot het creëren van een unieke wielset.
Naast de keuze van de kwaliteit van de onderdelen ben jijzelf de architect van een custom wielset. Hierdoor kan een unieke wielset gecreëerd worden, die perfect is afgestemd op jouw fiets. Hierbij gaat het dan voornamelijk om de kleurstelling van de wielset. Heeft jouw fiets bijvoorbeeld een blauw of rood detail verwerkt dan kan ervoor gekozen om dit ook terug te laten komen in jouw wielset. Dit kan in de vorm van één of meerdere gekleurde spaken. Wil je het iets minder aanwezig laten zijn dan kunnen ook de nippels in deze kleur uitgevoerd worden.

De keuze voor een custom wielset geeft jou alle vrijheden en mogelijkheden tot het creëren van één unieke wielset, afgestemd op jouw eigen voorkeuren. Met een wielset die volledig afgestemd is op jouw fiets, fietst niemand er meer gesoigneerder bij dan jijzelf!

Meer weten of geïnteresseerd?

Heeft bovenstaand je overtuigd en wil je meer weten of ben je wellicht geïnteresseerd geraakt in het aanvragen van een custom wielset? Vraag dan hieronder vrijblijvend een custom (gepersonaliseerde) wielset aan.

Vraag vrijblijvend een gepersonaliseerde wielset aan

Leave a Reply